Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

Tentoonstelling ”Zij betaalden de hoogste prijs!!” geopend.

08-07-2024

Op zaterdag 6 juli werd de tentoonstelling “Zij betaalden de hoogste prijs’ in Museum Dorpsbehoud geopend door Jan van Wijngaarden en Peter Jan van der Giessen.
Voorafgaand daaraan werden de aanwezigen welkom geheten door de voorzitter van Dorpsbehoud, die nog een keer de belofte aan de nabestaanden van de bemanning van de Lancaster Popeye herhaalde: “Wij zullen hen steeds blijven herdenken’, in 1945 gegeven door de ouders van Jan van Wijngaarden,(lid van het Klaprooscomité)
Jan van Wijngaarden heeft zijn sporen verdiend door al tientallen jaren geleden, samen met zijn beste vriend Jan van der Giessen (te vroeg overleden vader van Peter Jan), nabestaanden te begeleiden en onderhoud aan de graven te plegen.
Peter Jan is al vanaf 1981 betrokken bij die contacten en heeft van alle bemanningsleden contacten met nabestaanden hernieuwd.
Beiden waren bestuurslid van de Stichting Lancaster Popeye, die ervoor heeft gezorgd dat het Lancaster Monument in 2004 kon worden onthuld.

Mario Borghouts, die samen met Theo Viveen en Gert de Jong de tentoonstelling samenstelde, noemde het een ‘ontdekkingsreis’, omdat hij de tijd na de oorlog nog in Brabant woonde en zijn oorlogsherinneringen vooral bestonden uit de bevrijdingsfeesten aldaar en de wederopbouw van het gebombardeerde geboortestadje van zijn moeder.
Hij vond het jammer, dat de beperkte ruimte in het museum hem had gedwongen een keuze te maken uit de veelheid aan documenten, foto’s en voorwerpen.
Tevens maakte hij bekend, dat er voor de jeugd een puzzeltocht is samengesteld.

Peter Jan memoreerde zijn drijfveren om het werk van zijn vader na diens overlijden over te nemen en noemde de hoogtepunten: in 1997 de oprichting van de Stichting Lancaster Popeye, de onthulling van het monument in 2004, het informatiebord in 2015 en in 2014 het onderbrengen van zowel werkzaamheden als foto’s, documenten en o.a. restanten van het vliegtuigwrak in Stichting/Museum Dorpsbehoud. Ook haalde hij aan hoe waardevol en warm de contacten met de nabestaanden, inmiddels 2e en 3e generatie, nog steeds zijn.

Met het onthullen van het informatiebord, dat tijdens openingsuren buiten staat was de opening van de tentoonstelling een feit. Met vrijwilligers, vertegenwoordigers van de media en Adrie Kloot (zijn ouders waren ook lid van het Klaprooscomité) als getuigen.

Foto onthulling: Peter Jan van der Giessen(l.) Jan van Wijngaarden (r.)
Klik hier voor meer foto's

Terug naar overzicht

Nieuws

Tentoonstelling ”Zij betaalden de hoogste prijs!!” geopend.

08-07-2024

Op zaterdag 6 juli werd de tentoonstelling “Zij betaalden de hoogste prijs’ in Museum Dorp... Lees meer

Zij betaalde de hoogste prijs!!

26-06-2024

In Museum Dorpsbehoud is van 6 juli tot en met eind december 2024 een nieuwe tentoonstelli... Lees meer

Geslaagd Zomeravondconcert op 31 mei.

03-06-2024

't Blijft altijd spannend: kunnen we doorgaan of moeten we het afgelasten? De diverse weer... Lees meer

Fotobank