Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

Museum

Van Marechausseekazerne tot Museum

In 1920 werd aan de westzijde van de Veerdam een Marechausseekazerne gebouwd. In het middenstuk was het bureel gevestigd, de beide zijkanten waren bestemd voor gehuwde Marechaussees.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het pand in gebruik genomen door het korps Rijkspolitie. Wegens uitbreiding van het aantal agenten werden in de loop der jaren de beide woningen bij het politiebureau getrokken.

Bij het bereiken van een inwonertal van 25.000 Papendrechters, kreeg Papendrecht een Gemeentepolitiekorps. Het pand bleek voor dit 45 personeelsleden tellende korps veel te klein en door de ‘hokkerige’ indeling niet echt een praktisch gebouw. Men wilde dus een ander – nieuw – politiebureau. De gemeente Papendrecht, eigenaar van het pand, liet in 1985 aan de Poldermolen een nieuw politiebureau bouwen en wilde de voormalige Marechausseekazerne slopen om plaats te maken voor een aantal geschakelde bungalows.

Dorpsbehoud streed twee jaar om het pand van de sloop te redden. In 1987 mocht Dorpsbehoud het middenstuk kopen voor 25.000 gulden met als bestemming: Oudheidkundig Museum/Informatiecentrum. De beide zijstukken werden als woning verkocht. Dorpsbehoud had geen geld voor de aankoop van dit pand, maar kreeg het aankoopbedrag geschonken door Ir. J.T.W. (Jan) Visser en zijn zuster Betsy, als blijvend aandenken aan hun overleden ouders, de heer Abraham Visser en mevrouw Tine Visser- van de Erve.

Omdat het pand twee jaar had leeggestaan, was er door vandalisme en weersinvloeden (er werd niet meer gestookt) enorme schade en ravage ontstaan.
Met veel zelfwerkzaamheid, de opbrengst van een collecte en een benefietavond, hulp uit het bedrijfsleven, leerprojecten van de S.P.O.S. (Schildersopleiding) en Scholengemeenschap De Lage Waard, vestiging Keijzerweerd, giften van Rabobank en Anjerfonds en bijdragen van donateurs, kon het opknappen van Veerdam 6 worden gerealiseerd.

Op 20 november 1992 mocht toenmalig bestuurslid Ing. L.P.J. (Leen) de Groot het museum openen, in aanwezigheid van het bestuur, alle vrijwilligers en bedrijven die een bijdrage hadden geleverd aan de totstandkoming van het museum.

De cel is in oude staat opgeknapt, de keuken, leeszaal en het ‘bureel’ zijn in jaren ’50 stijl ingericht, de kleine zaal herbergt o.a. het oude torenuurwerk van de Grote Kerk, de Lancasterzaal is onder andere ingericht met documenten en voorwerpen van de in 1944 neergestorte bommenwerper ‘Popeye’ en zijn bemanning

Sinds de opening zijn er talloze tentoonstellingen gehouden en worden er jaarlijks rondleidingen gegeven voor scholieren en bijzondere gezelschappen.
Het museum is geopend op woensdag van 14 - 16 uur en op zaterdag van 14 - 16 uur en is toegankelijk voor minder validen.
De toegang is evenals de koffie/thee GRATIS. Voor bezoek buiten de openingsuren wordt een vergoeding gevraagd.

Nieuws

Amerikaanse schrijver oorlogsboek op 9 maart in Museum Dorpsbehoud

04-03-2024

Op zaterdag 9 maart is James H. (Jim) Keeffe III te vinden in Museum Dorpsbehoud aan de V... Lees meer

Remembranceday 11-11- 2023

13-11-2023

Het weer was Papendrecht goed gezind op 11 November, de dag dat in veel landen het einde v... Lees meer

ZOMERAVONDCONCERT MET SMOY GROOT SUCCES.

28-08-2023

Vrijdagavond 25 augustus: in de muziektent een optreden van de geweldige Coverband SMOY, o... Lees meer

Fotobank