Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

‘t Leste ‘Paopendrechs krantjie’.

25-03-2020

Terwijl we in de greep worden gehouden door het Corona virus, verschijnt vandaag voor het laatst het Papendrechts Nieuwsblad, (of zoals de oude(re) Papendrechters het noemen: ’t Paopendrechs krantjie). Toch een momentje om even bij stil te staan. Zo lang ik leef was die krant er altijd.
Vroeger met de veelgelezen rubriek ‘Burgerlijke stand’, waarin geboorte en overlijden van inwoners werden vermeld, alsmede wie de gemeente was binnengekomen of had verlaten. Privacy? Nooit van gehoord.
Met creatieve advertenties van de middenstand, waaraan geen reclamebureau te pas kwam. Met bekendmakingen van de Gemeente, die je soms met een vergrootglas moest zoeken (op inspraak zat men in die tijd niet zo te wachten). Maar vooral met boeiende verslagen van alles wat er in Papendrecht gebeurde en mooie interviews.

De krant werd jarenlang gedrukt bij Drukkerij Koppelaar, eerst op Westeind 30, vanaf 1951 op Westeind 19.
Dhr. J.C. de Borst (vader van juffrouw Tuinstra-de Borst van IKC Beatrixschool) verkocht de advertenties.Na zijn overlijden werden de door hem bewaarde ‘bewijsexemplaren’ (vanaf eind 1954!) aan Stichting Dorpsbehoud geschonken door zijn weduwe.
Dhr. Schut (vader van fotograaf Wim Schut) behoorde tot de vaste correspondenten.
Onder anderen Anneke Hol-Bijpost, Pieter Kerkwijk, Anouk Breeman en Arco van der Lee waren hoofd/eindredacteur.

Ken uw Dorp.
In 1983 startte Stichting Dorpsbehoud met de rubriek Ken uw Dorp, een unieke kans om de bekendheid van de pas opgerichte stichting te vergroten, oude en nieuwe Papendrechters te vertellen over ons dorp, zijn inwoners, geschiedenis, te behouden bebouwing, dialect en cultuur. De ‘stukkies’ werden ijverig gespaard en vonden hun weg door de hele wereld. Alle afleveringen van de in totaal 27 jaargangen zijn in ons archief bewaard.

Houd moed!
Na vandaag hebben we geen eigen Papendrechtse krant meer en dat is heel jammer.
In deze laatste krant wil ik nog één keer een Ken uw Dorp traditie ‘van stal halen’.
Meestal rond de Kerst, voor veel mensen een lastige tijd, werd in Ken uw Dorp geprobeerd de eenzame mensen een beetje moed in te praten.
In deze moeilijke tijd wil ik langs deze weg alle lezers, maar in het bijzonder de dorpsgenoten die bang zijn voor de toekomst, die in onze verzorgingshuizen of thuis worden verzorgd, alle eenzame mensen, maar ook de mensen die werkzaam zijn in de zorg, een ‘pakketje’ aanbieden met: geduld, hoop, optimisme, uithoudingsvermogen en vertrouwen.

Tot slot Papendrechts Nieuwsblad: bedankt voor alle tientallen jaren leesplezier.

Met vriendelijke groeten,
H.M.(Margré) van Wijngaarden,
Voorzitter STICHTING DORPSBEHOUD PAPENDRECHT.


De viering van 75 jaar Bevrijding moet worden uitgesteld. Op een foto uit 1945 van de bevrijdingsoptocht staat op de wagen: ‘Wel gebogen, maar niet gebroken’. Hopelijk komen we wel gebogen maar niet gebroken uit deze moeilijke tijd. We’ll meet again (we zullen elkaar weer zien).

Terug naar overzicht

Nieuws

Watersnoodramp 1953 herdacht.

01-02-2023

Op 1 februari 2023 werd herdacht, dat het 70 jaar geleden was, dat Nederland werd getroffe... Lees meer

Herdenking Watersnood 1953

23-01-2023

Op 1 februari 2023 is het precies 70 jaar geleden, dat Nederland werd getroffen door de wa... Lees meer

Remembranceday herdacht

14-11-2022

n Nederland herdenken wij de gevallenen van de oorlog op 4 mei, en dat houden we ook zo, m... Lees meer

Fotobank