Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

Remembranceday 11-11- 2023

13-11-2023

Het weer was Papendrecht goed gezind op 11 November, de dag dat in veel landen het einde van de Grote Oorlog (de 1e Wereldoorlog 1914 – 1918 ) en de gevallen militairen worden herdacht. In 2022 vond deze herdenking voor het eerst in Papendrecht plaats; hopelijk wordt dit ook een van onze waardevolle tradities.

De leiding over de herdenking bij de oorlogsgraven op de Algemene Begraafplaats was in vertrouwde handen van Peter Jan van der Giessen (4 mei Comité). Edward Renneberg speelde het Taptoesignaal, als altijd zo indringend en ontroerend mooi, waarna 1 minuut stilte in acht werd genomen. Er werden Poppy wreaths (kransen) gelegd door Jan Kazen (voorzitter 4 mei comité), burgemeester mevrouw Van Driel en mevrouw van Calster, ambassadeur van België in Nederland.

Jan Kazen en mevrouw Van Driel spraken beiden in verschillende bewoordingen het belang van deze herdenking uit.
Mevrouw van Calster, benadrukte hoe bijzonder het was, dat Nederland (neutraal in WO I) zoveel Belgische vluchtelingen had opgevangen. Nederland had toen 6 miljoen inwoners en ving een miljoen Belgen op, waarvan 2000 in Papendrecht, dat toen 4000 inwoners telde.
Zij sprak namens België haar dank uit aan Nederland en aan Papendrecht.

De aanwezigen brachten vervolgens een groet aan de bemanning van de Lancaster Popeye en de aan de andere kant daarvan gelegen oorlogsslachtoffers, waarna in de aula van De Drechtstreek de bijeenkomst werd voortgezet voor een bijzonder moment: de presentatie van het boek ‘Noodgeld en Oorlogsbrood’ van de Papendrechtse schrijver Pieter van Wijngaarden, waarin de geschiedenis van Papendrecht tijdens de 1e Wereldoorlog uitvoerig is beschreven. (De toespraak van Pieter van Wijngaarden vindt u hier).

Na zijn toespraak werd het eerste exemplaar van het boek uitgereikt aan Mevrouw Van Calster en aansluitend aan burgemeester Van Driel, Peter Jan van der Giessen en oud-burgemeester De Bruin.

Daarmee kwam een einde aan een wederom sobere, maar heel waardige herdenking.


Foto’s: Sandra Verdoorn. Voor meer foto's klik hier.

Terug naar overzicht

Nieuws

Tentoonstelling ”Zij betaalden de hoogste prijs!!” geopend.

08-07-2024

Op zaterdag 6 juli werd de tentoonstelling “Zij betaalden de hoogste prijs’ in Museum Dorp... Lees meer

Zij betaalde de hoogste prijs!!

26-06-2024

In Museum Dorpsbehoud is van 6 juli tot en met eind december 2024 een nieuwe tentoonstelli... Lees meer

Geslaagd Zomeravondconcert op 31 mei.

03-06-2024

't Blijft altijd spannend: kunnen we doorgaan of moeten we het afgelasten? De diverse weer... Lees meer

Fotobank