Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

Herdenking 75 jaar crash Lancaster ‘Popeye’

21-07-2019

Op zondag 21 juli 2019 werd bij het Lancastermonument op het Lancasterplein in de Oostpolder met een sobere herdenking stilgestaan bij de fatale crash van de Lancaster Popeye, die precies 75 jaar geleden neerstortte in de polder achter het Oosteind, waarbij alle zeven bemanningsleden om het leven kwamen.
Voorafgaand aan de herdenking waren ook bloemen gelegd bij de graven op de Algemene Begraafplaats en naast de propeller in de voortuin van Museum Dorpsbehoud aan de Veerdam 6.
Peter Jan van der Giessen heette de ruim 100 aanwezigen welkom.Onder hen leden van het College van Burgemeester en Wethouders en de Gemeenteraad, oud burgemeester C.J.M. de Bruin en zijn vrouw, een afvaardiging van zustervereniging Hist.Ver. West-Alblasserwaard, leden van het 4 Mei Comité en vele andere Papendrechters.
Peter Jan herhaalde een deel van het ooggetuige verslag van Jaap Versteeg, toen 17 jaar oud en als 92-jarige aanwezig bij de herdenking, een van de weinige nog levende ooggetuigen.

Burgemeester Aart-Jan Moerkerke hield aansluitend een toespraak, waarin hij o.a. zijn bewondering uitsprak over de moed van de jonge mannen en opriep om de herdenking van onze bevrijders ook in de toekomst in ere te houden. Voor de volledige toespraak klik hier.

Margré van Wijngaarden, voorzitter van Dorpsbehoud sprak namens het bestuur en de werkgroep Lancaster Popeye onder andere over de contacten met de nabestaanden en het offer dat ook door hen is gebracht voor onze vrijheid. Voor de volledige toespraak klik hier.

Edward Renneberg, muzikant van Excelsior, speelde hierna het taptoesignaal der Infanterie, gevolgd door een minuut stilte, waarin het enige geluid het wapperen van de vlaggen was.
Vervolgens werden bloemen gelegd namens de Gemeente Papendrecht, het 4 Mei Comité, de bewoners van het Lancaster Popeye appartementengebouw,namens de nabestaanden van bemanningsleden Colin Clarey en Edward Line, tot slot door belangstellenden, waaronder Jaap Versteeg.
Na het bedanken van de aanwezigen door Peter Jan van der Giessen kwam een einde aan een gedenkwaardige plechtigheid.
Met deze herdenking is opnieuw de belofte gehouden, die ook op het monument staat vermeld:

Wij zullen hen steeds blijven herdenken.

Met dank aan:
May van der Giessen en Annette van der Giessen voor het assisteren bij de kransen- en bloemenlegging;
Senna van Buuren (kleindochter van Rinus Schievink) voor het maken van de foto’s.
Voor meer foto’s klik hier.

RTV Papendrecht voor het filmen van deze herdenking.
Om te bekijken klik op de link: https://www.youtube.com/watch?v=M4X8_QUTkkM

Terug naar overzicht

Nieuws

Remembranceday 11-11- 2023

13-11-2023

Het weer was Papendrecht goed gezind op 11 November, de dag dat in veel landen het einde v... Lees meer

ZOMERAVONDCONCERT MET SMOY GROOT SUCCES.

28-08-2023

Vrijdagavond 25 augustus: in de muziektent een optreden van de geweldige Coverband SMOY, o... Lees meer

Tentoonstelling 40 jaar Dorpsbehoud geopend.

22-07-2023

Op zaterdag 22 juli, precies 40 jaar na de oprichting in 1983, werd in Museum Dorpsbehoud ... Lees meer

Fotobank