Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

Donateursavond Dorpsbehoud in de Willem

10-11-2022

GEWAARDEERDE DONATEURSAVOND DORPSBEHOUD IN DE WILLEM.

Zoals gewoonlijk had het bestuur van Dorpsbehoud geen idee hoeveel mensen er naar De Willem zouden komen, waar op woensdagavond 9 november 2022 voor het eerst in drie jaar weer een donateursavond werd gehouden.

Geopend werd met Het Dorp, het lied van Wim Sonneveld, met Papendrechtse plaatjes daarbij. De voorzitter van Dorpsbehoud merkte daarna op, dat Dorpsbehoud nou juist was opgericht om er voor te zorgen dat we van Papendrecht NIET alleen ‘een ansicht en herinneringen’ zouden overhouden.

Er was heel wat bij te praten bij het dorpsjournaal. De jaren 2020 en 2021 met helaas minder activiteiten vanwege de Corona, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt in 2022, toen alle geplande activiteiten en die waaraan Dorpsbehoud jaarlijks aan meewerkt wel door konden gaan.
Zo waren er alle jaargangen waardige momenten van herdenking, maar in 2022 ook een geslaagd zomeravondconcert en de vrolijke Koningsdag mét aubade bij de muziektent. Op verzoek werd “‘k Heb u lief mijn Nederland” uit volle borst meegezongen.
Bij het onderwerp Nieuwbouw (in historisch gebied) werd voor het eerst ook de geschiedenis van de bouwplekken getoond. Veel waardering was er voor panden, die met onnoemelijk veel inspanning in de oude staat zijn opgeknapt.
In de rubriek ‘Herinnert u zich deze nog?’ kwamen vele bekende Papendrechters voorbij, waarbij het publiek vaak de namen al riep voordat die werden uitgesproken.

Het hoofdonderwerp ‘Boeren, burgers en buitenlui’ toonde de grote hoeveelheid boerderijen en de tuinderijen, die Papendrecht telde in de tijd dat zij voor hun werkzaamheden nog alle ruimte hadden in de uitgestrekte polders. Ook de ruilverkaveling ten gevolge van de aanleg van de Rijksweg en de bouw van de boerderijen aan de La Groweg kwamen uitgebreid aan bod. De bijbehorende boeren en tuinders en beelden van hun werkzaamheden maakten het extra levendig.

Voor de toekomst zijn vooral de herdenking van de Watersnood van 1953 (volgend jaar 70 jaar) en het 40-jarig jubileum, dat Dorpsbehoud volgend jaar hoopt te vieren belangrijke onderwerpen.

Kee Nou, de beste vriendin van de voorzitter, liet per brief in plat Oostends, die door de voorzitter ook zo werd voorgelezen, weten waarom zij niet aanwezig kon zijn, wat tot de nodige hilariteit leidde.

In de pauze en na afloop werden veel boeken, slofjes en Ertepellers verkocht.
Zo’n 350 bezoekers waren getuige van ongeveer even zovele plaatjes, die in hoog tempo voorbij kwamen. Getuige de reacties na afloop had iedereen ervan genoten. En daar doen we het tenslotte voor, aldus het tevreden bestuur. Met dank aan de vrijwilligers.


Een van de vele boeren van Papendrecht: Gerrit Pullen, die zijn boerderij had aan het Oude Veer.
Klik hier voor meer sfeerbeelden van deze ‘mooien èvend’'.

Terug naar overzicht

Nieuws

Remembranceday 11-11- 2023

13-11-2023

Het weer was Papendrecht goed gezind op 11 November, de dag dat in veel landen het einde v... Lees meer

ZOMERAVONDCONCERT MET SMOY GROOT SUCCES.

28-08-2023

Vrijdagavond 25 augustus: in de muziektent een optreden van de geweldige Coverband SMOY, o... Lees meer

Tentoonstelling 40 jaar Dorpsbehoud geopend.

22-07-2023

Op zaterdag 22 juli, precies 40 jaar na de oprichting in 1983, werd in Museum Dorpsbehoud ... Lees meer

Fotobank