Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

Amerikaanse schrijver oorlogsboek op 9 maart in Museum Dorpsbehoud

04-03-2024

Op zaterdag 9 maart is James H. (Jim) Keeffe III te vinden in Museum Dorpsbehoud aan de Veerdam, waar hij van 14.00 uur tot 16.00 uur een signeersessie houdt voor het boek ‘Liberator down’, de Nederlandse vertaling van zijn boek ‘Two gold coins and a Prayer’. Hij zal, voor wie dat wil, ook graag een opdracht in het boek schrijven. Geen nood als u geen Engels spreekt, er zijn vertalers aanwezig.

Komende vrijdag, 8 maart, is het precies 80 jaar geleden dat de Amerikaanse piloot James H. Keeffe Jr. uit zijn met kogels doorzeefde Liberator B-24 bommenwerper moest springen. Hij kwam terecht in Papendrecht en wist met hulp van Papendrechtse verzetsmensen uit handen van de Duitsers te blijven. Het toestel draaide een aantal rondjes op de automatische piloot boven de rivier, om tenslotte in Hendrik-Ido-Ambacht te pletter te slaan.

Het was voor James het begin van een krankzinnig avontuur, dat, via allerlei tijdelijke verblijfplaatsen, na verraad eindigde in het beruchte krijgsgevangenenkamp Stalag Luft III.
Hij overleefde de oorlog en vertelde zijn verhaal pas 65 jaar later aan zijn zoon Jim Keeffe III , die er een prijswinnend boek over schreef.

In het boek reis je als het ware mee met de piloot, beginnend met zijn onzekere verblijf in de schuur van de familie Korteland aan het Westeind, zijn door Papendrechters Johan Verdoorn en Marinus Veth begeleide tocht naar Dordrecht, met vele angstige situaties en – nadat hij in België werd verraden - een nauwkeurige beschrijving van de dagelijkse gang van zaken in het krijgsgevangenkamp tot en met de bevrijding.
Sindsdien heeft hij vele bezoeken aan Nederland en Papendrecht gebracht. In 1995 was hij een van de sprekers tijdens de 4 mei herdenking in de grote kerk aan de Kerkbuurt. Inmiddels is de piloot overleden.
Het boek heeft echter nog steeds niet aan waarde ingeboet.

Twee jaar geleden begonnen Wim de Leur, als voorzitter van het 4-mei Comité en Adri Brevet, amateurvlieger, aan de Nederlandse vertaling van het boek. Dat kreeg de titel ‘Liberator Down’ (bevrijder neergehaald) en zal op die bijzondere datum 8 maart, worden aangeboden aan Jim Keeffe III, die daarvoor speciaal uit de staat Washington naar Papendrecht komt.


Luitenant-Kolonel buiten dienst James H. Keeffe Jr. bij een nog bestaande B-24 bommenwerper, met zijn zoon James H. Keeffe III, die een indrukwekkend boek schreef over zijn vaders oorlogservaringen en dochter Reilly


Het oorspronkelijke boek Two Gold Coins and a Prayer is er nu in een Nederlandse vertaling. Vanaf zaterdag 9 maart ook bij Dorpsbehoud te koop.

Terug naar overzicht

Nieuws

Geslaagd Zomeravondconcert op 31 mei.

03-06-2024

't Blijft altijd spannend: kunnen we doorgaan of moeten we het afgelasten? De diverse weer... Lees meer

Zomeravondconcert in muziektent Dorpsbehoud

23-05-2024

Op vrijdagavond 31 mei 2024 vindt het 1e zomeravondconcert van 2024 plaats in de muziekten... Lees meer

Drukke signeersessie

09-03-2024

Drukke signeersessie in Museum Dorpsbehoud. De aankondiging, dat Jim Keeffe op zaterdag 9... Lees meer

Fotobank