Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

(246) Garage Hoogendoorn jubileum – 1

16-12-2015

Tot de garages die al vanaf ver in de vorige eeuw gevestigd zijn in Papendrecht behoort Garage Hoogendoorn aan de Lisbloemstraat 3, die vorig jaar het 50-jarig bestaan vierde.

Arie Dirk Hoogendoorn begon zijn werkzame leven als monteur bij Garage Van Wijngaarden, maar een eigen bedrijf leek hem ook wel wat.

In 1962 maakte hij de grote stap naar een eigen bedrijf. In de Kerkbuurt 110 had Arie Oskam een loodsje over naast het woonhuis.

Daar begon de toen 34 jaar oude Arie met de reparatie en verkoop van gebruikte auto’s, waarvan er overigens maar drie in de loods pasten.

Er was geen telefoon. Thuis in de Gerrit van Dalenstraat nam mevrouw Hoogendoorn de telefoon aan. Zoon Hans, 4 jaar oud, werd dan op zijn kleine fietsje naar de Kerkbuurt gestuurd met de boodschap op een briefje bij zich. Hij heeft wat keren heen en weer gecrosst.

De bouw van de Sterflat, bijna gelijktijdig met de bouw van een paar bedrijfspanden kwam dan ook goed uit.

Garage Hoogendoorn verhuisde naar de Lisbloemstraat, waar ook ruimte was voor een benzinepomp. Later kwam er ook nog een werkplaatsje bij in de Korenbloemstraat met een benzinepomp, alsmede een benzinepomp aan de Merwedestraat in Dordrecht.

Arie begon alleen in de Kerkbuurt maar al snel kwam er een monteur bij en na ongeveer een jaar nog een.

In de Lisbloemstraat werd – naast tweedehands auto’s - ook gestart met de verkoop van nieuwe auto’s, met als hoofdmerk Ford. De Fords reden regelmatig gloednieuw de showroom uit naar een nieuwe eigenaar. Maar alle merken waren leverbaar.

Voor de klanten stond je in die tijd zeven dagen in de week, dag en nacht klaar. Voor een klant met een lekke band ging Arie op pad, maar ook niet alledaagse service werd verleend.

Zo was er een goeie klant, die een paar drankjes teveel op had maar nog wel het besef had, dat hij beter niet meer zelf naar huis kon rijden. Dan bel je geen taxi, ben je gek, dan bel je de baas van je garage uit z’n bed. En die reed dus midden in de nacht naar Rotterdam om z’n klant op te halen. Omgekeerd was de trouw van de meeste klanten ook groot.

Zoon Hans volgde de Autoschool in Driebergen, vervulde de dienstplicht en kwam in 1981 op 23-jarige leeftijd ook in de zaak. In 1992 nam hij de zaak over van zijn vader toen die de pensioengerechtigde leeftijd bereikte. Maar pa ging niet thuis zitten, hij kwam gewoon nog iedere dag naar de zaak. (wordt vervolgd).

Foto: Bij de benzinepomp in de Lisbloemstraat kwamen ondermeer de eigenaren van deze Ford Anglia en Ford Cortina tanken. De benzineverkoop is jaren geleden gestopt.

Terug naar overzicht

Nieuws

Tentoonstelling ”Zij betaalden de hoogste prijs!!” geopend.

08-07-2024

Op zaterdag 6 juli werd de tentoonstelling “Zij betaalden de hoogste prijs’ in Museum Dorp... Lees meer

Zij betaalde de hoogste prijs!!

26-06-2024

In Museum Dorpsbehoud is van 6 juli tot en met eind december 2024 een nieuwe tentoonstelli... Lees meer

Geslaagd Zomeravondconcert op 31 mei.

03-06-2024

't Blijft altijd spannend: kunnen we doorgaan of moeten we het afgelasten? De diverse weer... Lees meer

Fotobank