18-11-2015
Voor veel Papendrechtse inwoners en bedrijven is ‘de Vego’ aan de Ketelweg 10 een vertrouwd adres voor de meest uiteenlopende tuinmaterialen, tuingrond, ophoog- en speelzand. Met zand is de historie van het bedrijf begonnen.
In 1965 verhuisde Daan met zijn gezin naar het woonhuis van Visschersbuurt 21. Vanaf die tijd nam mevrouw Gorlitz de bestellingen aan. In 1968 werd een officiële huurovereenkomst voor woning en terrein gesloten met de kinderen van de voormalige rietbaas.
De zaken gingen goed. De wijken Westpolder, Middenpolder en Kooy moesten nog worden volgebouwd, Industrieterrein Oosteind en de Ketelplaat moesten nog voor een gedeelte worden vol gereden met zand, omliggende gemeenten waren aan het uitbreiden, kortom: een gouden toekomst lag in het verschiet.
In de tijd dat Daan nog alleen reed, moesten er al regelmatig auto’s bij worden gehuurd. In 1966 werd een tweede kipper aangeschaft, waarna Teun het zandschip vaarwel zei en ook ging rijden.
In 1972 verhuisde ‘de Vego’ (niemand zei Vego, altijd werd het woordje ‘de’ erbij genoemd) naar de Ketelweg, waar veel meer ruimte was. Een salonwagen (gekocht van de Fa. Van Deurzen) deed dienst als kantoor. In dat kantoor werd in 1977 het 12,5 jarig jubileum gevierd.
In 1978 kwam een eind aan het compagnonschap van Teun en Daan. Daarna kwamen Teun’s zonen Jan en Peter erbij. In 1982 overleed Teun Verdoorn, nog maar 58 jaar oud. Een zware slag voor de familie en het bedrijf. Zoon Peter, die op dat moment in Duitsland in dienst zat, heeft zijn diensttijd vervroegd verlaten om weer volledig in de zaak te gaan werken. Met z’n vieren gingen ze toen verder: Kees Korteland, Kees Verheul, Jan en Peter Verdoorn.
Op 24 april 1986 ging de zaak helemaal over op de zoons van Teun.
Er werd een nieuwe tak toegevoegd aan de bestaande handel: tegels, sierbestrating, tuinhout, vijvermaterialen en allerlei andere zaken om (particuliere) tuinen te verfraaien. Daarmee heeft de Vego op tijd de bakens verzet.
Een van de andere bezigheden in wintertijd – gedurende tientallen jaren – is zoutstrooien op wegen van de Provincie Zuid-Holland, zoals de Burgemeester Keijzerweg en de Veerweg (toen die nog eigendom waren van de Provincie) en de N3.
Dit strooien gebeurt ’s avonds en s nachts, met in totaal vier chauffeurs, verdeeld in twee ploegen. Daarbij wordt overdag gewoon gewerkt. Natuurlijk is dat zwaar, maar het werk is te leuk om op te geven. (wordt vervolgd).
Foto: De oprichters van de Vego: Daan Gorlitz (1923-2001) en Teun Verdoorn (1924 – 1982) bij de viering van het 12,5 jarig jubileum in 1977 aan de Ketelweg.
Nieuws
04-11-2024
Het is weer zover: de jaarlijkse Donateursavond van Dorpsbehoud. Donateurs zijn persoonlij... Lees meer
Mooi resultaat RABO CLUB SUPPORT
14-10-2024
De uitslag van de RABO CLUB SUPPORT is bekend. Dorpsbehoud ontvangt maar liefst € 937,37, ... Lees meer
Geslaagd Zomeravondconcert in de Muziektent.
02-09-2024
Vrijdag 30 augustus was een prachtige dag, ideaal voor het laatste Zomeravondconcert van 2... Lees meer