Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

(241) De Vego, sinds 1964 - 1

11-11-2015

Voor veel Papendrechtse inwoners en bedrijven is ‘de Vego’ aan de Ketelweg 10 een vertrouwd adres voor de meest uiteenlopende tuinmaterialen, van al dan niet bijzondere tegels tot complete tuinhuizen en alles daar tussenin, maar ook voor ophoogzand, tuingrond of speelzand. Met zand is de historie van het inmiddels 51-jarige bedrijf begonnen.

We schrijven 1964. Daniël (Daan) Gorlitz uit Alblasserdam was kipperchauffeur bij de firma Verschoor in Alblasserdam, voor wie hij vaak in Papendrecht naar klanten reed. Hij wilde graag in Papendrecht ‘voor z’n eigen’ beginnen, maar miste daarvoor de financiën. Hij zocht contact met Teunis (Teun) Verdoorn - een van de zonen van Pêêt Verdoorn, oliehandelaar in de Kerkbuurt . Zij kenden elkaar omdat Daan vaak het schip van Teun had ‘leeg gereden’. Teun was eigenaar van de zandschepen V.I.O.S. (Vooruitgang Is Ons Streven), waarop hij zelf schipper was en Cito, waarop Teun’s broer Peter schipper was.

Teun beschikte wel over het startkapitaal dat nodig was voor de eerste aanbetaling  op 21 augustus 1964 voor een Steyer 586-AQ XB-50-02 met driezijdige NETAM kipper.

Teun en Daan werden compagnons. Ze besloten dat Daan op de vrachtwagen ging rijden en Teun voorlopig nog bleef varen omdat ze niet konden voorzien of er genoeg werk voor beiden zou zijn.

Op 25 augustus 1964 om 7 uur ’s morgens begon de eerste werkdag. De Cito werd als eerste schip gelost; geleverd werd er o.a. aan Van Deurzen (een aannemersbedrijf dat onder de naam Dordtse Weg- en Waterbouw in 2015 nog steeds klant is), de Leur en de Gemeentelijke Woningstichting.

Het ontbreken van opslagterrein werd opgelost door twee trechters van 100 m3 te huren aan de loswal van de Merwedesingel.

Er werd gestart  zonder officiële vergunning. De Kamer van Koophandel vond in die tijd, dat je eerst moest bewijzen dat je echt een bedrijf had. Van de rekeningen aan klanten werd een kopie aan de KvK gestuurd. In het verkoopboek werden per dag alle vrachten opgeschreven. Na een week van leveringen en vracht vervoeren was de KvK overtuigd.

Op 1 september 1964 werd de officiële oprichtingsvergunning afgegeven voor ‘Zand- en Grindhandel Vego’ (Verdoorn en Gorlitz).

Postadres werd het woonadres van de familie Verdoorn in de Scheidingslaan. Mevrouw Verdoorn nam de telefonische bestellingen aan. Ze zette een telefoonboek voor het raam, wat voor de regelmatig voorbij rijdende Daan het teken was, dat hij een bestelling moest ophalen. 

In 1965 kwamen woonhuis en terrein Visschersbuurt 21 vrij; de voormalige ‘rietwurref’ van Leendert de Borst (1888-1965). (wordt vervolgd).

Foto: Vego Papendrecht nam in 1965 het terrein aan de Visschersbuurt 21 in gebruik. We zien de trechter, zand en op de slee Wim Dekker (1964-2014) zoon van Bert en Pia Dekker-de Borst, die in de ark achter het terrein woonden.

Terug naar overzicht

Nieuws

Remembranceday 11-11- 2023

13-11-2023

Het weer was Papendrecht goed gezind op 11 November, de dag dat in veel landen het einde v... Lees meer

ZOMERAVONDCONCERT MET SMOY GROOT SUCCES.

28-08-2023

Vrijdagavond 25 augustus: in de muziektent een optreden van de geweldige Coverband SMOY, o... Lees meer

Tentoonstelling 40 jaar Dorpsbehoud geopend.

22-07-2023

Op zaterdag 22 juli, precies 40 jaar na de oprichting in 1983, werd in Museum Dorpsbehoud ... Lees meer

Fotobank