Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

(240) In Memoriam Rinus Schievink

04-11-2015

Marinus Schievink werd geboren op 1 mei 1948 aan de dijk in de Visschersbuurt. Hij groeide op in de Weteringsingel, waar hij al heel jong de liefde voor het fotograferen opvatte. Naarmate hij ouder werd, werden zijn camera’s groter en professioneler. Hij fotografeerde alles wat los en vast zat.

Hij begon zijn werkzame leven op 14-jarige leeftijd als verkoper bij Foto Hello op De Meent, waar hij vele jaren met veel plezier de klanten adviseerde en hielp.

Maar een eigen zaak, dat was zijn droom. Een droom die uitkwam in 1981 met de bouw van een mooi pand op de hoek Bosch/Brederodelaan.

De zaken gingen goed, zijn vrouw Adrie en later dochter Petra, schoonzoon Edwin en zoon Wiebe versterkten het familieteam, naast een aantal andere enthousiaste verkopers. Ook het winkelpand werd uitgebreid. Een mooi, modern bedrijf.

Een zaak heb je om geld te verdienen, maar hij gaf ook veel weg. Vanaf de oprichting in 1983 heeft Dorpsbehoud talloze foto’s en apparatuur gratis of voor ‘Dorpsbehoudprijzen’ kunnen aanschaffen, een werkwijze die hij op zijn kinderen heeft overgedragen. Omgekeerd is Dorpsbehoud voor de klandizie Foto Schievink altijd trouw gebleven.

Rinus was Papendrechter in hart en nieren. Dat droeg hij ook uit in de zaak. ‘Heb je de etalage al gezien?’ viel hij eens per telefoon met de deur in huis. In die etalage aan de dijkkant van Foto Schievink hingen kolossale vergrotingen van oude ansichten van zijn geliefde geboortedorp. Wat hebben we samen veel gemopperd over veranderingen in het dorp, die we niet leuk vonden.

Rinus schonk zijn oude foto’s aan Stichting Dorpsbehoud Papendrecht. In 2014 werd uit die enorme collectie een gedeelte uitgezocht en onder de titel ‘Op de kiek’ vertoond tijdens de jaarlijkse Donateursavond van Dorpsbehoud in Theater De Willem. Foto’s met de meest uiteenlopende onderwerpen, maar met dezelfde uitstraling: zijn liefde voor Papendrecht en zijn inwoners. De zaal puilde uit. Rinus genoot er zichtbaar van, maar was ook een beetje verbaasd. ‘Dat die mensen dat allemaal zo leuk vinden’ zei hij.

Er waren al plannen om een tweede serie te maken voor een van de volgende Dorpsbehoud avonden, maar hij zal er niet meer bij zijn. Rinus overleed plotseling op 24 oktober 2015.

Zijn familie moet verder zonder Rinus, toegewijd echtgenoot, steun en toeverlaat voor de kinderen en lieve opa voor de kleinkinderen. Papendrecht verloor een oer-Papendrechtse fotograaf. Dorpsbehoud verloor een van de trouwste fans van het eerste uur. Wat blijft is zijn prachtige foto-erfenis en de vele mooie herinneringen aan onze altijd plezierige contacten. Dag Rinus, bedankt voor alles.

Foto: Rinus Schievink als jonge amateurfotograaf, liggend in de sneeuw, geconcentreerd met zijn camera in de aanslag. Sindsdien heeft hij duizenden mensen blij gemaakt met een veelvoud daarvan aan foto’s. Rinus is maar 67 jaar geworden. (01.05.1948 – 24.10.2015).

H.M.(Margré) van Wijngaarden.

Terug naar overzicht

Nieuws

Remembranceday 11-11- 2023

13-11-2023

Het weer was Papendrecht goed gezind op 11 November, de dag dat in veel landen het einde v... Lees meer

ZOMERAVONDCONCERT MET SMOY GROOT SUCCES.

28-08-2023

Vrijdagavond 25 augustus: in de muziektent een optreden van de geweldige Coverband SMOY, o... Lees meer

Tentoonstelling 40 jaar Dorpsbehoud geopend.

22-07-2023

Op zaterdag 22 juli, precies 40 jaar na de oprichting in 1983, werd in Museum Dorpsbehoud ... Lees meer

Fotobank