Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

(237) Een schildersbedrijf – 3

14-10-2015

In het jaar 2000 zijn de herinneringen van Jo, Corrie en Jacob van Wijngaarden aan hun jeugd en de Visschersbuurt, waar zij werden geboren en zijn opgegroeid, opgetekend door Suze Mechelse (dochter van Jo) en in 2014 vastgelegd in het boek ‘Wèr blaif de taid in Papendrecht’.

Die herinneringen gaan onder andere over het schildersbedrijf, dat in 1927 werd opgericht door Suze’s opa Adriaan van Wijngaarden (1895-1976), getrouwd met Suzanne Adriana (Suze) Hello (1900 – 1967).

‘In januari 1954 besloten vader Adriaan en zoon Jacob (die dan 27 jaar oud is) de ‘Vennootschap Onder Firma Fa. A. van Wijngaarden en Zoon’ aan te gaan. Het doel was: exploiteren van een schilders- en behangersbedrijf, alsmede aan- en verkoop van verfwaren, behang en schilders benodigdheden. Het bedrijf floreerde. In het begin gingen ze met een zogenaamde transportfiets op pad, materiaal voorop de bagagedrager, eventueel de zware uitschuifbare houten ladder op de schouder. Later haalde Jacob zijn rijbewijs en werd er een witte Volkswagen bestelbus gekocht.

De kajuit van een binnenvaartschip was vaak met hout betimmerd en werd daarna meerdere malen afgelakt. Bij schepen die over de Merwede voeren, werd voor het schilderwerk óók de firma van Wijngaarden gevraagd. Dagenlang waren ze bezig om, in vaak kleine en slecht geventileerde ruimtes, alles in lak of vernis te zetten.

Op 12 april 1956 verkocht mevrouw Elisabeth Veth, weduwe van de Heer Arie de Grijp, zonder beroep, aan dhr. Adriaan van Wijngaarden, schilder te Papendrecht, wonende Visschersbuurt 12, een pand plaatselijk getekend Visschersbuurt nr. 40 en 42, bevattende twee woningen met schuur en erf, benevens daartegenover gelegen buitendijks erf, kadastraal tezamen 8 aren en 60 centiaren.

Stonden de 4 huisjes van Opoe onder aan de dijk, Visscherbuurt 40/42 stond op dijkhoogte. Van oorsprong bewoond door 2 families, met een onder- en bovenhuis, ieder met eigen ingang.

Dit dijkhuis was groter en bood ruimte voor een behang-opslagkamertje links naast de voordeur en een toonbank en werkplaats in het onderhuis.

Een grote verbouwing werd in gang gezet. Dakkapel, andere trappen, deuren, kozijnen, werkplaats en ruimte om klanten te ontvangen. De bouwtekening werd gemaakt, vergunning aangevraagd, vervolgens was Henk van der Linden maanden bezig met de verbouwing. Adriaan en Jacob probeerden waar mogelijk mee te werken, maar omdat het schildersbedrijf gewoon doorging, vond de feitelijke verhuizing pas een jaar na de aankoop plaats’. (Wordt vervolgd).

Foto: In 1957 verhuisde schilder Adriaan van Wijngaarden met zijn gezin in de Visschersbuurt van nr. 12, een van de vier huisjes rechts vooraan, naar het grotere nr. 40 op de dijk, net voor de plek waar de auto rijdt.

Terug naar overzicht

Nieuws

Remembranceday 11-11- 2023

13-11-2023

Het weer was Papendrecht goed gezind op 11 November, de dag dat in veel landen het einde v... Lees meer

ZOMERAVONDCONCERT MET SMOY GROOT SUCCES.

28-08-2023

Vrijdagavond 25 augustus: in de muziektent een optreden van de geweldige Coverband SMOY, o... Lees meer

Tentoonstelling 40 jaar Dorpsbehoud geopend.

22-07-2023

Op zaterdag 22 juli, precies 40 jaar na de oprichting in 1983, werd in Museum Dorpsbehoud ... Lees meer

Fotobank