Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

(234) Weer naar school – 4

23-09-2015

De dames Jo Mechelse-van Wijngaarden (bijna 91)  en Mais van Wijngaarden-Vink (92)  zijn al vriendinnen vanaf de lagere school en haalden onlangs weer herinneringen op aan hun jeugd.

In het boek ‘Wèr blaif de taid in Papendrecht’, zijn  de herinneringen van Jo, haar zus Corrie en broer Jacob, door Suze Mechelse (dochter van Jo) vastgelegd.

Suze schrijft o.a. in haar boek: ‘Corrie en Jo hadden op advies van de schoolarts in de hoogste klas van de lagere school een bril nodig. Door het dikke glas aan de randen zag Jo er de 1e maand juist slechter mee. Ze wist wat die dure bril haar ouders gekost had en dorst er niets van te zeggen. De sterke bijziendheid, compleet met het getob met brillen en staar, is aan hun kinderen doorgegeven.

Met 13 jaar kwam je van school, dan bleef je als meisje eerst een poosje thuis om het huishouden te leren. Corrie had daar geen aardigheid in. Na maanden van strijd tussen moeder en dochter, sprak Suze tegen haar man Adriaan de legendarische woorden: “die meid eruit, of ik”. Zo ging Corrie het 1e jaar helpen op de kleuterschool en verdiende daar ƒ 1 per week, die ze direct weer versleet aan haar schoenen. Ze bracht de jonge kinderen (aan een touw nota bene) naar school en werd geacht ze bezig te houden’.

De foto van vandaag is gemaakt rond 1938 van de kleuterschool van de Oostelijke school. Dit was een houten gebouwtje binnendijks, ten oosten van het Zondagsschoolgebouw van ‘Obadja’. Later werd het zondagsschoolgebouw door de week gebruikt als kleuterschool.

De kleuterschool werd toen overigens ‘bewaarschool’ of ‘kakschool’ genoemd.

Van crèches en/of peuterspeelzalen was geen sprake. Daar was ook geen behoefte aan. In alle gezinnen was moeder de hele dag thuis, de meeste gezinnen hadden veel kinderen, vriendjes en vriendinnetjes te over in de buurt, dus ‘leren met andere kinderen om te gaan’ dat deden ze de hele dag door.

Speelgoed delen? Ze moesten wel, want er was niet veel. Op de foto zijn slechts twee kruiwagens, een poppenwagen en twee blokkenkarren te zien.

Het meisje helemaal links lijkt te zeggen: ‘Kom maar op, met z’n allen’. Het meisje in diezelfde rij, derde van links, doet ontzettend haar best om te knipogen.

Maar: waarom staan er twee kleuters binnen met hun neus tegen de ruiten van de deuren? Zouden ze straf hebben gehad?

De kinderen op deze foto zouden geboren moeten zijn in of net na 1934. Als ze nog leven zijn ze dus 80 jaar of iets ouder. Wie herkent zichzelf of vader/moeder?

Foto: De ‘bewaarschool’ op het Oosteind op een foto van rond 1938. Corrie van Wijngaarden zien we achteraan derde van rechts met balletjesjurk. Verder ontbreken alle namen. Wie helpt ons?

Terug naar overzicht

Nieuws

Remembranceday 11-11- 2023

13-11-2023

Het weer was Papendrecht goed gezind op 11 November, de dag dat in veel landen het einde v... Lees meer

ZOMERAVONDCONCERT MET SMOY GROOT SUCCES.

28-08-2023

Vrijdagavond 25 augustus: in de muziektent een optreden van de geweldige Coverband SMOY, o... Lees meer

Tentoonstelling 40 jaar Dorpsbehoud geopend.

22-07-2023

Op zaterdag 22 juli, precies 40 jaar na de oprichting in 1983, werd in Museum Dorpsbehoud ... Lees meer

Fotobank