Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

(232) Monumentenweekend

09-09-2015

De dames Jo Mechelse-van Wijngaarden (bijna 91)  en Mais van Wijngaarden-Vink (92)  zijn al vriendinnen vanaf de lagere school en haalden onlangs weer herinneringen op aan hun jeugd.

Zij deden dat mede aan de hand van het boek ‘Wèr blaif de taid in Papendrecht’, waarin de herinneringen van Jo, haar zus Corrie en broer Jacob, door Suze Mechelse (dochter van Jo) zijn vastgelegd.

Suze schrijft o.a. in haar boek:’ In de grote klassen werd een corrigerende tik niet geschuwd. Zo weet Jo dat de ondeugende Huigie door meester Danes werd gevraagd: "kom jij maar naar voren en breng "theusie" (een liniaal) maar vast mee". Dan moest Huig bukken en kreeg hij er flinke zwiepers mee op zijn billen. Stoer zei Huigie later dat hij een krant in z'n broek had gestopt. Zijn moeder had de handen vol om het gezin te verzorgen, ze kwam nooit naar school om haar beklag te doen(!)’.

Dat deed trouwens geen van de ouders in die tijd. De meester of juffrouw had altijd gelijk en als je straf kreeg, dan ‘zellie’t wel verdiend hebbe’. Het was zinloos te proberen je ouders aan jouw kant te krijgen. Als je ’t slecht trof kreeg je thuis nog een standje (minimaal) erbij.

De moeder van Jo, Corrie en Jacob hield ook niet van half werk. Moeder Suze schreef eens een briefje: ‘Juffrouw, Jacob wil niet naar school omdat hij een kwade bui heb, daar kan ik niets aan doen. Laat de heer Fondse maar telefoneren met Paaschen. Afz. zijn moeder’.

De heer Fondse was de gemeente veldwachter. Waarschijnlijk kreeg Jacob het briefje zelf te lezen om hem aan te moedigen toch naar school te gaan. Het verhaal ging dat als je naar de gevangenis moest, je brood met spelden, zeep én spinnekoppen moest eten! (wordt vervolgd).

Monumentenweekend:

Tijdens het Monumentenweekend is Museum Dorpsbehoud op zaterdag 12 september van 10 – 16 uur geopend. Speciaal voor kinderen tot en met 12 is er een puzzeltocht door het hele museum gemaakt. Een deel van de te beantwoorden vragen is te vinden in de in oude staat opgeknapte cel, die bij kinderen enorm tot de verbeelding spreekt. Met name het commentaar op de ‘boef’ die op z’n strooien matras ligt, is meestal niet mals. ‘Moet-ie niet eens in bad?’ is de meest gehoorde opmerking.

Kinderen krijgen als ze in de cel zijn trouwens geen brood met spelden of spinnekoppen, integendeel. Deelname (gratis) aan de puzzeltocht wordt beloond met een attentie en er is een prijs voor degene met de meeste juiste antwoorden. De toegang is voor alle bezoekers gratis.

Foto: Tijdens Monumentenweekend is er op zaterdag 12 september een puzzeltocht voor kinderen t/m 12 jaar door Museum Dorpsbehoud en dus ook de cel. De ‘boef’ ligt op z’n strooien matras en durft geen vin te verroeren.

Terug naar overzicht

Nieuws

Remembranceday 11-11- 2023

13-11-2023

Het weer was Papendrecht goed gezind op 11 November, de dag dat in veel landen het einde v... Lees meer

ZOMERAVONDCONCERT MET SMOY GROOT SUCCES.

28-08-2023

Vrijdagavond 25 augustus: in de muziektent een optreden van de geweldige Coverband SMOY, o... Lees meer

Tentoonstelling 40 jaar Dorpsbehoud geopend.

22-07-2023

Op zaterdag 22 juli, precies 40 jaar na de oprichting in 1983, werd in Museum Dorpsbehoud ... Lees meer

Fotobank