04-03-2015
Op 1 december 2014 werd in het gemeentehuis een informatieavond gehouden over het Deltaprogramma, een verzameling voorstellen en maatregelen, die Nederland tot 2050 moeten beschermen tegen het water.
Dhr. L. de Vries van het Ministerie voor Infrastructuur en Milieu liet weten, dat er weliswaar gewerkt wordt aan de versterking van een aantal dijken langs de Lek, maar dat de inwoners van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (A. en V.) op dit moment veilig op en achter de dijken wonen.
Het rivierengebied is het grootste risicogebied van Nederland en daarvan staan helaas de A. en V. met stip bovenaan, omdat alle bedreigingen van toepassing zijn, te weten: de stijgende zeespiegel en de afvoer van rivierwater, de langzaam inklinkende dijken en de afnemende sterkte daarvan en tot slot het aantal slachtoffers en de economische schade als gevolg van het feit dat bij een eventuele overstroming het gebied niet alleen snel maar ook diep onder water zal komen te staan.
De heer De Vries liet weten dat er op dit moment nog niet bekend is of er woningen moeten worden gesloopt, maar het vermoeden bestaat dat de dijken tussen de 7,5 en 10 maal sterker moeten worden gemaakt. Omdat ons gebied zich kenmerkt door de vele woningen op de dijk - die het cultureel erfgoed vormen – zal dat gegeven in de aanpak worden meegenomen. Dit vereist maatwerk, waarbij uiteraard voorop staat dat de veiligheid voor alle inwoners in 2050 gegarandeerd moet zijn tegen het water. De heer De Vries besloot zijn uitleg met de mededeling dat het hele rapport in te zien en te downloaden is via www.deltacommissaris.nl , Publicaties, Deltaprogramma 2014, Bijlage A5. Aansluitend was er gelegenheid voor het stellen van vragen.
Namens Dorpsbehoud liet ondergetekende weten aangenaam verrast te zijn door het uitgangspunt: rekening houden met onze karakteristieke en beeldbepalende dijkbebouwing. Bij de vorige dijkverzwaringsprocedure begin jaren ’80, werden nog zonder blikken of blozen plannen gepresenteerd waarbij de hele dijkbebouwing met de grond gelijk werd gemaakt, maar mede dankzij heftig verzet hiertegen kwam het zover niet op sommige dijkdelen. Daardoor bleef ook Oosteind 22 gespaard. Op de foto (ong. 1900) met aannemer Gerrit Klootwijk heeft het pand al een bakstoep. Na de dijkophoging van 1928 kwam het pand nog dieper in de dijk te liggen. De leilinden voor het huis staan er anno 2015 nog steeds. Het is een van de meest gave en in oorspronkelijke staat gebleven panden langs de dijk. (wordt vervolgd).
Foto: Het beeldbepalende pand Oosteind 22 werd gebouwd en bewoond door Aannemer Gerrit Klootwijk (foto), later woonde zoon Willem er met zijn gezin, de familie Donker volgde en nu is het woonhuis van de familie Gert Kornet en Pedicurepraktijk van Arja Kornet-Verdoren.
Nieuws
Gewaardeerde avond Dorpsbehoud
25-11-2024
Voor 20 november 2024 was er slecht weer opgegeven, het KNMI gaf Code geel af. Dat was ver... Lees meer
04-11-2024
Het is weer zover: de jaarlijkse Donateursavond van Dorpsbehoud. Donateurs zijn persoonlij... Lees meer
Mooi resultaat RABO CLUB SUPPORT
14-10-2024
De uitslag van de RABO CLUB SUPPORT is bekend. Dorpsbehoud ontvangt maar liefst € 937,37, ... Lees meer