Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

(203) Papendrechtse scholen - 2

18-02-2015

Mevrouw Sjaugé de Vries, vrijwilliger van Dorpsbehoud, zette een aantal ontwikkelingen van basisscholen in de 2e helft van de vorige eeuw op een rij.

‘Zoals gemeld in deel 1 (Ken uw Dorp 194) liepen - behalve in de Molenvliet - de leerlingenaantallen van alle Papendrechtse scholen terug.

Vanaf 1981 werd De Wipmolen ‘afgebouwd’, de eerste klas verviel, de tweede klas een jaar later.

In 1983 volgde een fusie met de Theo Thijssenschool en kleuterschool Het Kwetternest, waarna de school de naam De Wiekslag kreeg. In dat jaar ging ook de Jan Ligthartschool in De Kooij samen met De Wielen in de Middenpolder. Ook fuseerde omstreeks die tijd de Comeniusschool met  de Rembrandtschool. Zij gingen aan de Rembrandtlaan verder als De Viermaster. In Kraaihoek fuseerden de Kohnstammschool aan de Gerrit van Dalenstraat en de Anne Frankschool, waarbij de naam Anne Frank op verzoek van de gemeente behouden bleef. Het houten gebouw aan de Rozenstraat werd ingeruild voor een stenen gebouw daartegenover.

De lokalen aan de Randwijk werden in gebruik genomen door de Prins Constantijnschool, die uit zijn gebouw groeide.

Inmiddels werd de Wilgendonk bebouwd. In 1982 werden de eerste huizen opgeleverd en de eerste scholen neergezet, de christelijke school Prins Floris en de openbare school De Knotwilg, beide aan de Moerbeihof. Aanvankelijk lagen ze nog aan de weilanden, waarbij een kalvende koe aanschouwelijk biologieonderwijs leverde. Uit die tijd dateert ook de voetgangersbrug over de Burgemeester Keijzerweg, waardoor leerlingen uit omringende wijken veilig konden oversteken.

In 1985 trad de Wet op het Basisonderwijs in werking. Lagere scholen en kleuterscholen moesten vanaf die tijd in hetzelfde gebouw zitten, waardoor de zelfstandige kleuterscholen ophielden te bestaan. De basisschool had geen klassen meer, maar groepen, geteld vanaf de kleuters, waardoor de vroegere eerste klas nu groep drie kwam te heten.

In 1988 fuseerden de Wiekslag en de Tweesprong tot De Bovenkruier. De houten lokalen van de voormalige Tweesprong zijn kort daarna verplaatst naar de Lindenzoom.

Inmiddels groeide De Knotwilg uit zijn jasje. Aan de Duindoornhof werd een dependance gebouwd met schoolwoningen, lokalen, die later in woonhuizen veranderd zouden kunnen worden. Ook in de Oostpolder, die eind jaren 90 werd bebouwd, kwam aan de Boeieraak een dependance van zowel de Knotwilg als de prins Florisschool, in afwachting van het grote gebouw aan de Zuidkil’. Tot zover Sjaugé, medesamensteller van de tentoonstelling ‘Juf m’n pen geeft over!!!’

De tentoonstelling is verlengd t/m zaterdag 28 maart 2015.

Bij de foto: Op de eerste schooldag van De Bovenkruier in 1988 werden de leerlingen met muziek naar school geleid. Links Bert Lips, rechts Ad Stam.

Terug naar overzicht

Nieuws

Donateursavond 2024

04-11-2024

Het is weer zover: de jaarlijkse Donateursavond van Dorpsbehoud. Donateurs zijn persoonlij... Lees meer

Mooi resultaat RABO CLUB SUPPORT

14-10-2024

De uitslag van de RABO CLUB SUPPORT is bekend. Dorpsbehoud ontvangt maar liefst € 937,37, ... Lees meer

Geslaagd Zomeravondconcert in de Muziektent.

02-09-2024

Vrijdag 30 augustus was een prachtige dag, ideaal voor het laatste Zomeravondconcert van 2... Lees meer

Fotobank