Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

(202) Het water komt - 2

11-02-2015

Op 1 februari 1953 werd Nederland en ook Papendrecht getroffen door een watersnood die heel veel slachtoffers eiste. In 1995 bleef het gelukkig bij een dreiging.

Delen van Nederland, met name Limburg, maar ook kades van bijvoorbeeld Rotterdam en Dordrecht krijgen regelmatig te maken met wateroverlast. Dat is voor de mensen die het treft een persoonlijke ramp, maar tot nu toe heeft dat geen mensenlevens gekost.

In hun aangrijpende lied ‘Voor de storm’ zingen The Amazing Stroopwafels (vorig jaar nog te gast in de muziektent)  over de dreigende watersnood van 1953:

‘Beatrix de Kroonprinses was jarig, de wolken en de lucht waren enorm. Maar een Deltaplan, ach dat leek voorbarig, in die grauwe middag voor de storm’.

Na de watersnood van ‘53 (in Zeeland ben je nog steeds van vóór of van ná de ramp) kwam dat Deltaplan er wel, met tal van maatregelen, waaronder stormvloedkeringen en plannen om de dijken te verhogen dan wel te verzwaren of de waterkering te verleggen.

Toen in 1995 zoveel mensen huis en haard moesten verlaten voor het dreigende water, hadden sommigen daarvan geen goed woord over voor degenen die kritisch  waren over de dijkverzwaringsprocedures, die – ook in Papendrecht – in volle gang waren.

Te begrijpen was dit wel, maar zeker niet terecht. Voor de dijkgroep, ondergetekende en Dorpsbehoud, die zich in Papendrecht met de dijkverzwaring bezighielden, stond veiligheid wel degelijk voorop.

In 1953 stonden er huizen in de 1e en 2e Boezemsingel (bij Noordhoek), de Boomgaardstraat en Weteringsingel (Kraaihoek), in de haaks op de dijk gelegen stoepen en stegen en een paar boerderijen, aan het Nanengat, de Tiendweg-Oost en langs de Rijksweg.

Vanaf 1953 zijn de wijken Westpolder, Kraaihoek, Molenvliet, Middenpolder, Wilgendonk en de Kooij compleet volgebouwd, de plannen voor de Oostpolder waren al in de maak. Gepleit werd dus voor plannen die de veiligheid van de tienduizenden mensen achter de dijk zouden waarborgen, maar die tevens het in ons dorp toch al schaarse erfgoed zoveel mogelijk zouden sparen. Wie de dijk van Alblasserdam tot Sliedrecht uitfietst of wandelt, kan zelf vaststellen in hoeverre die pogingen zijn geslaagd.

Achter de schermen is de laatste jaren door de Rijksoverheid in samenwerking met de Waterschappen hard gewerkt aan het in kaart brengen van de gebieden, die bij een eventuele volgende overstroming gevaar lopen enkele meters onder water te komen. In december vorig jaar werd door de gemeente Papendrecht een eerste presentatie gehouden over het Deltaprogramma. (wordt vervolgd).

Foto: De Matenasche Scheidkade in februari 1953, op de achtergrond de boerderijen langs de Rijksweg. ’t Was een geluk dat de Oostpolder nog niet bebouwd was.

Terug naar overzicht

Nieuws

Gewaardeerde avond Dorpsbehoud

25-11-2024

Voor 20 november 2024 was er slecht weer opgegeven, het KNMI gaf Code geel af. Dat was ver... Lees meer

Donateursavond 2024

04-11-2024

Het is weer zover: de jaarlijkse Donateursavond van Dorpsbehoud. Donateurs zijn persoonlij... Lees meer

Mooi resultaat RABO CLUB SUPPORT

14-10-2024

De uitslag van de RABO CLUB SUPPORT is bekend. Dorpsbehoud ontvangt maar liefst € 937,37, ... Lees meer

Fotobank