04-02-2015
De datum 31 januari is om meerdere redenen bijzondere dag. In 1938 was dat nog een vrolijke dag, want toen werd Kroonprinses Beatrix geboren.
Zij werd in 1980 onze Koningin en maakte kort voor haar 75e verjaardag in 2013 bekend, dat zij zou aftreden. Op 30 april 2013 tekende zij haar abdicatie waarna haar zoon Willem-Alexander en zijn vrouw Maximá onze Koning en Koningin werden.
Op 1 februari 2014 werd zij met het feest ‘Beatrix met Hart en Ziel’ officieel bedankt voor haar inzet voor het Nederlandse volk.
Vanaf 30 april 2013 heet zij officieel Prinses Beatrix. Als iemand tien jaar directeur van een bedrijf is geweest, dan blijft die persoon levenslang oud-directeur van…
Als je 33 jaar Koningin bent geweest - de manier waarop zij invulling heeft gegeven aan die zware taak heeft bij vriend en vijand respect afgedwongen - word je daarna Prinses? Wat een gekkigheid. Ondergetekende doet daar niet aan mee.
En dus, lieve oud-Koningin Beatrix: Van harte gefeliciteerd met uw 77e verjaardag.
Voor veel mensen zijn de data 31 januari en 1 februari ook voor altijd verbonden met (dreigende) watersnood.
In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 werd de dreiging voor een watersnood helaas werkelijkheid. De ‘waterwolf’ eiste honderden slachtoffers waaronder ook twee in Papendrecht. De communicatie was toen niet te vergelijken met nu. In Papendrecht waren politie en brandweer de hele avond en nacht in de weer om persoonlijk bij de boerderijen en woonhuizen in de polder te waarschuwen voor de dreigende dijkdoorbraak. Papendrecht stond zes weken onder water. Deze watersnood werd en wordt jaarlijks herdacht, al zijn er inmiddels hele volksstammen die er totaal niet bij stilstaan. In Museum Dorpsbehoud is diverse keren een tentoonstelling gehouden over de watersnood.
In januari 1995 kwam de ‘waterwolf’ ineens weer heel dichtbij. In de Alblasserwaard waren Hoogheemraadschap, dijkwachten en hulpdiensten in opperste staat van paraatheid. Bewoners van Gorinchem werden geëvacueerd en in Papendrecht lag er een noodplan klaar om een waterkering rondom de polder van ons dorp te leggen als het in het oostelijk deel van de Alblasserwaard fout zou gaan.
In de provincie Gelderland moesten ook mensen huis en haard verlaten. Op de verjaardag van Koningin Beatrix vond een ware volksverhuizing plaats.
Voor de mensen die 1953 hadden meegemaakt was het een extra angstige tijd.
Het liep toen gelukkig goed af, maar gelijk stond er weer een leger bijdehandjes klaar om te zeggen dat het allemaal paniek voor niks was. (wordt vervolgd).
Foto: Bij de dijkdoorbraak op Noordhoek, 1 februari 1953, stond het water in de polder van Papendrecht even net zo hoog als in de rivier de Noord.
Nieuws
Gewaardeerde avond Dorpsbehoud
25-11-2024
Voor 20 november 2024 was er slecht weer opgegeven, het KNMI gaf Code geel af. Dat was ver... Lees meer
04-11-2024
Het is weer zover: de jaarlijkse Donateursavond van Dorpsbehoud. Donateurs zijn persoonlij... Lees meer
Mooi resultaat RABO CLUB SUPPORT
14-10-2024
De uitslag van de RABO CLUB SUPPORT is bekend. Dorpsbehoud ontvangt maar liefst € 937,37, ... Lees meer