30-07-2014
Op 21 juli 2014 was het 70 jaar geleden, dat de Lancaster bommenwerper ‘Popeye’ in de polder achter het Oosteind neerstortte, de zeven bemanningsleden kwamen om het leven.
De begrafenis vond een dag na de crash plaats. Marie Line, echtgenote van Edward John ‘Ted’ Line en op 14 februari 1945 moeder geworden, kreeg pas per brief van 22 februari te horen dat vijf bemanningsleden en een van de nog niet geïdentificeerde mannen in Papendrecht waren begraven. Nog altijd wist Marie – net een week moeder - niet of Ted een van die twee was. In mei 1946 kreeg zij het verpletterende bericht van de Nederlandse Ambassade dat haar man mogelijk nog in het toestel zat, meters diep in de Papendrechtse poldergrond op de plek die alleen nog door ooggetuigen aan te wijzen was.
In de jaren die volgden kwam Marie met haar dochter regelmatig naar Papendrecht om de graven te bezoeken. Hoewel het dus niet zeker was of haar man daar lag, stonden er wel zeven graftekens met alle namen. De houten kruizen werden in 1950 vervangen door de huidige stenen gedenktekens.
Marie was te jong om alleen te blijven, trouwde met Roland Child en samen kregen ze zoon Peter.
In 1995 was Marie, inmiddels wonend in Canada en opnieuw weduwe, weer in Papendrecht, ze logeerde bij Peter-Jan van der Giessen en zijn vrouw.
Zij ging kijken op de plek waar het wrak toen nog in de grond zat, bezocht Museum Dorpsbehoud, was aanwezig bij de Dodenherdenking op 4 mei en de viering van 50 jaar Bevrijding op 5 mei.
In 1997 werd Stichting Lancaster Popeye opgericht met als doelstelling: het in herinnering houden van de bemanning, contact onderhouden met de nabestaanden en een blijvend gedenkteken oprichten op de plaats van de crash.
Het bestuur wilde het wrak laten lichten, maar dat bleek een tamelijk riskante onderneming, omdat niet bekend was of er nog bommen aan boord waren.
Toen de gemeente in 2002 wilde gaan bouwen nabij die plek, werd alsnog besloten het wrak te lichten.
Het bestuur van de Popeye Stichting heeft zich enorm ingespannen om op de plaats van de crash een prachtig monument op te richten.
De officiële onthulling op 21 juli 2004 was een indrukwekkende plechtigheid, die werd bijgewoond door honderden mensen, waaronder een aantal nabestaanden. Met name de ontroering en dankbaarheid van de nabestaanden was de kroon op het werk van het ‘Popeye’ stichtingsbestuur: Jan-Frans Mulder, Flip de Koning († 2008), Jan van Wijngaarden Jzn. En Peter-Jan van der Giessen Jzn. (wordt vervolgd).
Foto: De onthulling van het Lancaster Popeye monument op 21 juli 2004 was een indrukwekkende en diep ontroerende plechtigheid.
Nieuws
04-11-2024
Het is weer zover: de jaarlijkse Donateursavond van Dorpsbehoud. Donateurs zijn persoonlij... Lees meer
Mooi resultaat RABO CLUB SUPPORT
14-10-2024
De uitslag van de RABO CLUB SUPPORT is bekend. Dorpsbehoud ontvangt maar liefst € 937,37, ... Lees meer
Geslaagd Zomeravondconcert in de Muziektent.
02-09-2024
Vrijdag 30 augustus was een prachtige dag, ideaal voor het laatste Zomeravondconcert van 2... Lees meer