Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

(169) Dijkvisie - 8

25-06-2014

Van de eensgezindheid, waarmee op 12 december 2013 de Ontwerp Dijkvisie door de gemeenteraad werd vastgesteld, was bij de dijkverzwaring in de jaren ’80 zelden sprake.

Bij de procedure voor Papendrecht-West waren Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap, alle technici en de gemeente Papendrecht compleet verrast door het verzet tegen de massale sloop van dijkpanden.

Er waren al procedures gevoerd in andere Alblasserwaardse gemeenten die redelijk gladjes waren verlopen. Maar ja, Papendrechters zijn eigenzinnig en dijkvolk nóg eigenzinniger. Het massale verzet had in ieder geval tot gunstig gevolg, dat men goed besefte niet weg te komen met zo’n zelfde slooppartij in het volgende dijkvak Papendrecht-Centrum (tussen Westeind en Kerkbuurt).

In dat dijkvak lag en ligt de rivier een heel eind bij de dijkbebouwing vandaan. Slobbengors en de wijken ’t Eiland en ’t Zand vormden een aardige buffer.

Al snel werd dus bedacht de waterkering  buiten deze gebieden om te leggen.

Nou scheelde het een jas dat de gemeente Papendrecht daar ook belang bij had.

Want op een dijk die tevens waterkering is gelden vanuit het Hoogheemraadschap (tegenwoordig Waterschap) hele strenge eisen met betrekking tot bebouwing. Daar rust een zogeheten ‘keur’ op. De gemeente Papendrecht had nog grootse plannen met het centrum en die zouden allemaal niet kunnen worden uitgevoerd zolang de keur op de dijk rustte.

Over het grootste deel van de plannen was dan ook weinig discussie. Sterker nog: Door de waterkering om de buitendijkse gebieden heen te leggen werden de bewoners daar ook beter beschermd tegen hoog water. Twee vliegen in één klap, dus.

De uiteinden zorgden voor de meeste problemen. Aan de oostzijde kregen we te maken met bewoners van de nieuwe wijk Buitenhof, die in eerste instantie geen zin hadden een waterkering langs hun achtertuin te krijgen. Uiteindelijk talloze planvarianten later werd er een oplossing bedacht waarbij zowel Machinefabriek Versteeg alsook de buitendijkse huizen van de Kerkbuurt konden blijven staan.

Een nog groter probleem was de westzijde. De nieuwe waterkering moest daar op de bestaande dijk aansluiten precies op de plek waar de boerderij van de familie Kraal stond, Westeind 214/216. Dorpsbehoud kon nog wel een onderzoek afdwingen naar het behoud van deze karakteristieke boerderij, maar dat werd zo’n rare constructie, dat de bewoners daar geen heil in zagen. Verder moesten alle panden daarnaast tot aan ’t Gat binnendijks ook wijken om bedrijfsterrein te sparen, dus daar moesten we het hoofd in de schoot leggen. Dat gold niet voor de plannen met de Gantel achter het Westeind. (wordt vervolgd).

20140625.jpgFoto: De met  ijsselsteentjes gebouwde boerderij Westeind 214/216 van de familie Kraal werd gesloopt voor de dijkverzwaring.

Terug naar overzicht

Nieuws

Gewaardeerde avond Dorpsbehoud

25-11-2024

Voor 20 november 2024 was er slecht weer opgegeven, het KNMI gaf Code geel af. Dat was ver... Lees meer

Donateursavond 2024

04-11-2024

Het is weer zover: de jaarlijkse Donateursavond van Dorpsbehoud. Donateurs zijn persoonlij... Lees meer

Mooi resultaat RABO CLUB SUPPORT

14-10-2024

De uitslag van de RABO CLUB SUPPORT is bekend. Dorpsbehoud ontvangt maar liefst € 937,37, ... Lees meer

Fotobank