Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

(168) Dijkvisie - 7

18-06-2014

De eensgezindheid, waarmee op 12 december 2013 de Ontwerp Dijkvisie door de gemeenteraad werd vastgesteld, was in de beginjaren van Dorpsbehoud allerminst vanzelfsprekend.

Vanaf 1984 bemoeide Dorpsbehoud zich ook met de dijkverzwaring. De procedure voor Papendrecht-West (van Hoogendijk tot ’t Gat bij Noordhoek) was toen al in volle gang. De bewoners hadden zich al vanaf het begin verzet tegen de plannen, waarbij alle bebouwing moest worden gesloopt. Veel resultaat had dat echter niet, met name omdat de Gemeente Papendrecht de strijd voor het behoud van de tientallen panden op geen enkele manier ondersteunde.

Dorpsbehoud besloot nog een kans te wagen om het in 1870 gebouwde gemaal aan de Noordhoek, ’t Watermesien, dan in ieder geval van de sloop te redden. Dit gemaal had ons immers in 1953 nog hele goede diensten bewezen bij het droog krijgen van de onder water gestroomde polder. Onze insteek was dat het gemaal als noodvoorziening in stand zou moeten blijven. Omdat we op steun van de gemeente niet hoefden te rekenen, werd besloten de hulp in te roepen van de in Alblasserdam wonende heer J.U. Smit, die een autoriteit was in de wereld van de scheepsbouw, waterschappen en Rijkswaterstaat. De heer Smit voelde er wel wat voor om dit verzoek van Dorpsbehoud te ondersteunen, tot ergernis van de toenmalige dijkgraaf, die duidelijk niet op deze zet van Dorpsbehoud had gerekend.

Na een paar jaar drammen bleek zelfs de gemeente Papendrecht nog bereid een verzoek van Dorpsbehoud in overweging te nemen om bij het Hoogheemraadschap aan te dringen op een betere onderbouwing voor de sloopplannen en bij het ontbreken daarvan alsnog te besluiten ’t Watermesien te behouden.

De dag voordat dit verzoek in de gemeentelijke commissie Gemeentelijke Ontwikkeling en Openbare Werken werd behandeld werd het gemaal gesloopt.

Het kostte nog heel wat overtuigingskracht om de gevelsteen met het jaartal 1870 van de vrachtwagen met puin af te krijgen, maar dat lukte en deze steen is te zien in Museum Dorpsbehoud. (Zie ook Ken uw Dorp 13,14 en 15 van 2011).

Het uiteindelijke resultaat: twee woonhuizen onderaan de dijk bleven gespaard. Behalve ’t Watermesien werden ook gesloopt: de boerderijen van de familie Veth, de voormalige melkwinkel van Jan en Cor van Hemert, de complete rij huizen, die in opdracht van Scheepswerf De Groot & Van Vliet was gebouwd, Café Bella Vista en nog vele andere, zeer karakteristieke woonhuizen. Het enige positieve van deze slooppartij was dat zowel de dijkgroep als Dorpsbehoud nog feller werden bij het dijkvak Papendrecht-Centrum. (wordt vervolgd).

20140618.jpgFoto: De Hoogendijk en Noordhoek zijn alleen nog op foto’s te zien, zoals ’t Watermesien. (foto: Marijke Meeldijk).

Terug naar overzicht

Nieuws

Donateursavond 2024

04-11-2024

Het is weer zover: de jaarlijkse Donateursavond van Dorpsbehoud. Donateurs zijn persoonlij... Lees meer

Mooi resultaat RABO CLUB SUPPORT

14-10-2024

De uitslag van de RABO CLUB SUPPORT is bekend. Dorpsbehoud ontvangt maar liefst € 937,37, ... Lees meer

Geslaagd Zomeravondconcert in de Muziektent.

02-09-2024

Vrijdag 30 augustus was een prachtige dag, ideaal voor het laatste Zomeravondconcert van 2... Lees meer

Fotobank