Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

(163) De geschiedenis van Jim Keeffe herleeft - 2

14-05-2014

De schrijver van het boek ‘Two gold coins and a prayer’, James H. Keeffe III, was vanaf 2 mei j.l. in Papendrecht.

De Papendrechtse herdenking op 4 mei wordt al heel lang georganiseerd door het Oranjecomité. De Stille Tocht vertrekt sinds een paar jaar vanaf het Joodse Monument (hoek Bosch/Pontonniersweg) ter nagedachtenis aan de Papendrechtse Joodse slagersfamilies Van Hegten en Van Straaten. Door de aanwezigen daar werd een moment in stilte eer betoond aan dit monument. Onder hen Jim Keeffe maar ook de dochters van Helène Cohen-Berman, die als 8-jarig Joods meisje met haar ouders samen met Jim’s vader in 1944 ondergedoken zat in Rotterdam. De Stille Tocht werd begeleid door drummers van Excelsior.

In de  Grote Kerk stond Burgemeester De Bruin stil bij de vrijheid, die voor degenen die de oorlog niet hebben meegemaakt zo vanzelfsprekend is en deed een oproep om voortdurend alert te blijven om ervoor te zorgen dat we die vrijheid ook voor komende generaties  behouden. (De toespraak van de Burgemeester is terug te lezen op de website van de gemeente Papendrecht). Aansluitend sprak hij – namens de bevolking van Papendrecht – Jim persoonlijk toe:

‘Jim, wij zijn je vader respect verschuldigd en aan zijn kameraden, met wie hij zij aan zij heeft gevochten. Jonge mannen, die hun veilige thuis en hun dierbaren verlieten om in verre, onbekende landen in Europa en Azië te vechten om ons te bevrijden. Om te vechten tegen de vijand van vrijheid democratie en gelijke rechten voor iedereen. Velen overleefden, velen niet. Vijf weken geleden bezocht ik met mijn vrouw de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Margraten, waar 8343 Amerikanen begraven liggen. Het is een van de vele oorlogsbegraafplaatsen, die ons land sinds  de 2e Wereldoorlog heeft. In Papendrecht liggen de 7 bemanningsleden van de in 1944 neergestorte Lancaster begraven. Gelukkig heeft jouw vader de oorlog overleefd en ik vraag je – als je weer thuis bent – hem onze groeten en beste wensen te geven.

Ik hoop dat je hem wilt vertellen, dat wij ons in Papendrecht nog heel goed bewust zijn van de opofferingen van hem en zijn kameraden voor onze vrijheid.

We zijn blij, dat je vandaag bij ons in de kerk bent en straks bij ons eigen Oorlogsmonument zal zijn. Vertel je vader, dat wij nooit zullen vergeten, vertel hem dat wij weten dat wij nooit mógen vergeten’. Hierna volgde een ontroerende ontmoeting tussen Jim, pilotenzoon en Jo Korteland, zoon van Johannes en Barbara Korteland-Verdoorn, in wiens schuur Jim’s vader zich in 1944 verborg. (wordt vervolgd). 

 20140514.jpgFoto: Johannes en Barbara Korteland-Verdoorn met piloot James Keeffe in hun midden.

Terug naar overzicht

Nieuws

Remembranceday 11-11- 2023

13-11-2023

Het weer was Papendrecht goed gezind op 11 November, de dag dat in veel landen het einde v... Lees meer

ZOMERAVONDCONCERT MET SMOY GROOT SUCCES.

28-08-2023

Vrijdagavond 25 augustus: in de muziektent een optreden van de geweldige Coverband SMOY, o... Lees meer

Tentoonstelling 40 jaar Dorpsbehoud geopend.

22-07-2023

Op zaterdag 22 juli, precies 40 jaar na de oprichting in 1983, werd in Museum Dorpsbehoud ... Lees meer

Fotobank