Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

(162) De geschiedenis van Jim Keeffe herleeft - 1

07-05-2014

De schrijver van het boek ‘Two gold coins and a prayer’, James H. Keeffe III, had een paar jaar geleden al aangegeven, dat hij naar Nederland wilde komen.

Doel: De route volgen, die zijn vader - James H. Keeffe Jr., co-piloot van een Amerikaanse bommenwerper – vanaf 8 maart 1944 had afgelegd door bezet Nederland en België, totdat hij werd verraden en gevangen genomen.

In december liet Jim weten, dat hij in mei 2914 zou komen.

In de maanden die volgden kwam een waslijst van verzoeken. Onder andere zou hij – net als zijn vader – vanaf de Noordhoek in Papendrecht per roeiboot naar Dordrecht willen varen. Dat zou niet makkelijk worden. Het scheepvaartverkeer en met name de grootte van de schepen en de snelheid waarmee wordt gevaren zouden zo’n tocht risicovol maken. Er werd contact gelegd met de Koninklijke Dordtsche Roei & Zeil Vereniging om dit bijzondere verzoek voor te leggen. De roeiers van die vereniging waren bereid hieraan mee te werken. Om de tocht op film vast te leggen voor Jim’s vader werd contact gelegd met RTV Papendrecht. Ook die medewerking werd direct toegezegd. Herman en Lidy de Jong stelden hun motorjacht beschikbaar voor de filmploeg. Omdat het vanwege de scheepvaart te gevaarlijk zou zijn aan de Noordhoek op te stappen, werd medewerking gevraagd en gekregen van het bestuur van de Jachthaven van Papendrecht.

Op zaterdag 3 mei ging Jim daar aan boord van een 130 jaar oude wherry, waarmee in de oorlog ook ‘crossings’ zijn uitgevoerd.

Er werd eerst naar de Noordhoek geroeid en van daar af de oversteek gemaakt naar Dordrecht, net als Jim’s vader in 1944 had gedaan met Johan Verdoorn en Marinus Veth. De oorspronkelijke aanlegplaats, het trapje voor de Groothoofdspoort, kon vanwege de enorme golfslag niet worden gebruikt. In de Wijnhaven ging Jim van boord, om vanaf het trapje, onder de Groothoofdspoort door, via de Wijnstraat en de Schrijverstraat naar de Aardappelmarkt 9 (het eerste onderduikadres) te wandelen. Het is niet voor te stellen, hoe het voor Marinus Veth en Jim’s vader moet zijn geweest om die wandeling te maken met de angst op ieder moment de kans te worden opgepakt, maar indrukwekkend was het wel. Op de Aardappelmarkt 9 werd Jim gastvrij ontvangen door de huidige bewoonster mevrouw Damiët van Dalsum (Poppentheater). Een bezoek aan Museum 1940-1945 volgde, waarna met de roeiers nog even werd nagepraat.

Jim was heel erg onder de indruk van de moed, die Johannes en Marinus hebben getoond, om zijn vader te begeleiden naar zijn onderduikadres en diep ontroerd over de bereidheid van zovelen om zijn wens uit te voeren. (wordt vervolgd). 

 20140507.jpgFoto: Op 3 mei maakte Jim Keeffe (witte pet) per roeiboot van de KDR&ZV de overtocht naar Dordrecht.

Terug naar overzicht

Nieuws

Remembranceday 11-11- 2023

13-11-2023

Het weer was Papendrecht goed gezind op 11 November, de dag dat in veel landen het einde v... Lees meer

ZOMERAVONDCONCERT MET SMOY GROOT SUCCES.

28-08-2023

Vrijdagavond 25 augustus: in de muziektent een optreden van de geweldige Coverband SMOY, o... Lees meer

Tentoonstelling 40 jaar Dorpsbehoud geopend.

22-07-2023

Op zaterdag 22 juli, precies 40 jaar na de oprichting in 1983, werd in Museum Dorpsbehoud ... Lees meer

Fotobank